Maidoton ja gluteeniton ruokavalio

Tulin takaisin alkupisteeseen, josta blogia aloitin kirjoittamaan. Viime syksynä Kukka Laakso suositteli Haluan olla minä -kampanjassaan gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota, mutta omalta osaltani kokeilu tyssäsi ensimmäisenä päivänä työpalaverissa tarjottuun kakkuun. Alan olla jo muut keinot kokeillut: liikuntaa, ei liikuntaa, kevyttä liikuntaa, stressin hallintaa, tietoista läsnäoloa, meditointia, lisäravinteita eikä mikään ole auttanut väsymykseen. Lueskelin taas Kaisa Jaakkolan Hormonitasapaino –kirjan kohtaa lisämunuaisten uupumisesta ja yhtenä kohtana oli paleo –ruokavalio. Samaa ruokavaliota suositeltiin myös kehon tulehdustilaan. Päätin siis kokeilla kahden viikon ajan maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota, vaikka se tekeekin tuskaa tällaiselle kulinaristille. Kokeilua on nyt viikko takana ja ainoa muutos on mahan jatkuva turvotus, mutta jatketaan tätä kokeilua vielä viikon verran ja katsotaan tuleeko mitään positiivisia muutoksia olotilaan.

Maidoton ja gluteeniton ruokavalio vaatii kuitenkin hieman työtä ja mielikuvitusta. Pizzapäivänä päätin kokeilla Kukka Laakson blogista löytämääni kukkakaalipizzareseptiä. Kuulosti hurjalta, mutta kokeilunhaluni ja uteliaisuuttani voitti ja tein pizzaa maidottomana itse muokatulla reseptillä, jossa on vaikutteita mm. tästä terveellisestä kukkakaalipizzareseptistä.

Tacomaustettu kukkakaalipizza (gluteeniton ja maidoton)

Pohja:

1 iso kukkakaali

2 kananmunaa

1 tl psylliumia 

 Täyte:

 400g Yrttimaustettua tomaattimurskaa

 2rkl salsaa

 400g jauhelihaa

 1 tacomauste pussi

 Punasipulia

 Tomaattia

Kukkakaali pilkotaan ja höyrytetään kypsäksi, jonka jälkeen se soseutetaan. Jäähtyneeseen soseeseen lisätään kananmunat ja psyllium, jonka jälkeen esipaistetaan 200 asteessa 20-30 min., kunnes pohja saa hieman väriä.

Jauheliha paistetaan ja maustetaan tacomausteella. Tomaattimurska valutetaan ja lisätään joukkoon salsa. Tomaattimurska ja jauheliha laitetaan esipaistetulle pohjalle ja päälle vielä viipaloitua punasipulia ja tomaattia. Pizza laitetaan uuniin vielä hetkeksi (10-20min).

Yllättävän hyvää, vaikka ilman juustoa ei ihan pizzalta maistunutkaan. Pohja ei kestänyt hyvin kasassa, eli hieman kehitettävää on (ehkä voisi kokeilla lisätä psylliumia 2 tl:an).  Useimmissa resepteistä kukkakaali on ensin hienonnettu ja sen jälkeen kiehautettu, mutta päätin oikaista ja keittää kukkakaalin ensiksi ja sitten soseuttaa sen. Toimi niinkin ihan hyvin. Ei niin kaunis, mutta maku ja sisältö ratkaisee.

Kuva

Jätä kommentti